Canis Cunerae

Dé Hondenschool van Rhenen en omstreken

Volg ons via social media!

De neus van de hond

Ruiken is voor de hond de allerbelangrijkste manier om zijn wereld te herkennen. Met zijn neus kan hij veel waarnemen. Zoals het geslacht van de hond die hij ontmoet ,of het dier gezond is, of een mens angstig is. Al deze informatie helpt de hond om hem een indruk te geven van zijn omgeving.
 
Iedere hond kan speuren, van Chihuahua tot Duitse dog. Hoewel aanleg en motivatie van honden voor het gericht werken met hun neus verschilt, kan iedere hond dit verder ontwikkelen. Wij maken gebruik van de instinctieve drang tot snuffelen van de hond. En gaan hem leren zijn neus doelbewust te gaan gebruiken.
 
Speuren is voor de hond, lichamelijk en geestelijk zeer intensief. Hij leert zich beter te concentreren en door de mentale uitdaging is het een uitstekende energieverbrander. Het is een goede uitlaatklep voor honden die lichamelijk beperkt zijn of gedragsproblemen hebben. Het is geschikt voor elke hond, ongeacht de leeftijd en karakter.

Wat houdt dat speuren nou eigenlijk in?

Het is de bedoeling dat de hond hetzelfde spoor gaat lopen als dat de begeleider heeft uitgelopen. Dit wordt gedaan door te beginnen met korte spoortjes met aan het eind iets wat de hond graag heeft, met later langere sporen en nog later met hoeken in het spoor. Nog later gaan we wellicht ook nog voorwerpen op het spoor leggen die de hond moet gaan verwijzen. Dat wil zeggen dat hij bij zo’n voorwerp moet gaan liggen en op deze manier aan zijn geleider aangeeft dat hij wat heeft gevonden.

Waar moet de combinatie aan voldoen?

We houden de regels van de FHN aan, dus illegaal gecoupeerde honden zullen worden uitgesloten. Loopse teven kunnen niet aan de lessen deelnemen, de speurproef doen is toegestaan maar dan wel als laatste deelnemer.

KSS (Kennismaking Sportspeuren): Je hond is bij aanvang minimaal zeven maanden oud en heeft minimaal SHH Pups behaald, of vergelijkbaar niveau elders.

SSG (Sportspeuren Gevorderd): Je hond is minimaal 12 maanden oud en heeft minimaal Speuren Kennismaking behaald, of vergelijkbaar niveau elders.

Je moet lekker voer meenemen waarvan je zeker weet dat de hond er voor wil werken, en je hond moet dus voor dat voer willen gaan. Speuren doen we met een (speur)tuig. Een zweethalsband en/of vaste halsband met Böttchertuig zijn ook toegestaan. (geen slip, prik of trekketting, geen half-check, geen Canny Collar, Halti of Gentle Leader, en zeker geen anti-trek-tuig).

Kosten en algemene informatie

Kosten

De kosten bedragen € 100 per combinatie, voor 10 lessen inclusief de speurproef in de laatste les. Je betaling moet vóór aanvang van de cursus binnen zijn.

Inschrijven voor deze special kan via de algemene Specials pagina.

Let ook even op de extra regels in ons Cursusreglement betreffende Speuren.

Houd er rekening mee dat bij slecht weer speuren niet mogelijk is en dan schuift de speurproef dus telkens een week op.

Speuren Gevorderden
  • Dinsdagavond van 19:30 tot 21:00
  • Minimaal aantal deelnemers: 4
  • Maximaal aantal deelnemers: 6
Speuren Beginners
  • Woensdagavond van 19:30 tot 21:00
  • Minimaal aantal deelnemers: 4
  • Maximaal aantal deelnemers: 6


Kijk op de Specials pagina voor actuele status.

Deelnemende honden

Speuren Gevorderden: Duits/Belgische Herder, kruising Galgo/Herder, Australian Shepherd, Labrador/Bordeaux Dog

Speuren Beginners

Wat voor honden hebben er al eens meegedaan met speuren?

Golden Retriever, Engelse Cocker Spaniël, Labrador Retriever, Dwergteckel, Kaninchen Teckel, Kruising Jack Russel, Sarplaninac, Leonberger, Mechelse Herder, Duitse Herder, Oud Duitse Herder, Nova Scotia Duck Tolling Retriever, Rottweiler, diverse Labrador Kruisingen, diverse Griekse Kruisingen, Amerikaanse Stafford, Zwitserse Witte Herder, Friese Stabij, Boerenfox, Welsh Springer Spaniël, Podenco Andaluz, Kruising Podenco/Labrador, Kruising Kooiker/Mechel, Mastin Español, kruising Galgo/Herder, Australian Shepherd, Duits/Belgische Herder, Engelse Cocker, Standaard Teckel, Rhodesian Ridgeback