Canis Cunerae

Dé Hondenschool van Rhenen en omstreken

Volg ons via social media!

Ben je wel goed bij je hoofd?
Dat was de reactie welke ik onlangs bij een hondeninstructeurs bijscholing dag van een collega te horen kreeg toen deze hoorde dat ik gratis theorie cursussen gaf in Rhenen. En misschien zit er wel een steekje los bij mij?

Als voorzitter, kynologisch instructeur, en gedragstherapeut bij een lokale hondenschool is het misschien inderdaad commercieel niet al te slim om gratis theoriecursussen aan iedereen te gaan lopen geven. Maar maatschappelijk gezien, ik loop hier in de regio natuurlijk zelf ook met mijn honden in het bos, heeft iedereen hier een boel voordeel, en zelfs plezier van.

Geen maatschappelijk voordeel zonder eigen voordeel?
Als je als hondenbezitter een beetje thuis bent in de hondentaal, begrijpt van je hond laat zien en zo zegt, dan worden veel wandelingen en ontmoetingen in het bos veel leuker. Mensen die eerst bang waren, bij ontmoetingen hun hond angstvallig aanlijnden of omliepen, durven nu hun hond los te laten, te laten communiceren, ja vaak zelfs te laten spelen. Eigenlijk is zo’n theorie hondencursus dus een must voor iedere hondenbezitter, ook al het je misschien al 25 jaar honden, je steekt er zeker iets van op.

Wat doe ik bijvoorbeeld tijdens de eerste cursusavond?
Aan de hand van voorbeelden en filmpjes van oa van de deelnemers zelf worden veel nieuwe feiten en inzichten gedeeld van hoe Uw en andere honden te lezen. Want honden praten constant met elkaar, maar ook met ons. Niet verbaal, maar met hun lichaamstaal, en zelfs geur. Over deze hondentaal zijn veel misverstanden, en worden veel zaken verkeerd of met onjuiste en verouderde kennis geïnterpreteerd.
Er worden een boel (andere en) waarschijnlijk nieuwe inzichten gegeven, en misschien wel ook een paar verouderde inzichten en heilige huisjes om geschopt.

Maar aan het einde van de avond kan iedereen hun hond beter te “lezen” en begrijpen. Want tenslotte is voor het leren van de hondentaal de eigen hond de beste leraar! Je moet alleen leren kijken?

De cursus wordt gegeven op iedere 2e maandagavond van de maand. De volgende gratis cursus hondentaal en gedrag is op 10 Juli 2023. Van 19:00 uur tot 22:00 uur in de buurtgarage Rhenen, Valleiweg 10, 3911 DD Rhenen.

Inschrijven kan via e-mail op Hondencursus.rhenen@gmail.com
U komt dan op de lijst, maximaal aantal deelnemers 25 personen, is de avond vol schuift U door naar de volgende avond. Etc etc Heeft men deze cursus gevolgd kan men op een later tijdstip dan de ook gratis cursus hoe leert een hond volgen.

Over de cursus gever
Ondertussen 25 jaar ervaring in het trainen en opvoeden van honden, begonnen bij een lokale hondenschool waar nog met de harde hand en correctiemethode gewerkt werd. Maar doordat ik meteen een hondeninstructeursopleiding bij O&O deed kon ik mij al snel niet meer in deze “methode” vinden.
Met de sterk verouderde en niet kloppende inzichten kon ik niet meer uit de voeten, en eigenlijk op aanraden van enkele cursisten ben ik toen samen met mijn vrouw die ook de instructeurs opleidingen gevolgd had een eigen hondenschool begonnen. En daar ben ik nu al bijna 25 jaar voorzitter, hoofdinstructeur, gedragstherapeut, en cursusschrijver. Daarbij geef les in hondenopvoeding, dogdance, behendigheid, en Rally-O. Ondertussen nog veel meer opleidingen gedaan waaronder ook instructeur bij Martin Gaus, en een heleboel bijscholing, je moet tenslotte bij de tijd blijven.

Robert Jan de Bruin