Rally-O bij Canis Cunerae

Het zal een aantal mensen al opgevallen zijn dat er regelmatig bordjes op het veld staan met meer of minder begrijpelijke afbeeldingen erop: Canis Cunerae doet aan Rally-O!

Rally-O is een heel populaire hondensport in de USA en inmiddels ook al in een aantal andere landen. Het is ontstaan naar een idee van Charles L. (Bud) Kramer, die de sport ontwikkelde omdat de standaard obedience in de USA minder populair leek te worden ten koste van agility. Hij combineerde de beide sporten en zorgde er op die manier voor dat er een afwisselende sport ontstond die ook voor beginnende trainingsliefhebbers interessant is.
Bij Rally-O is het de bedoeling om met de hond al volgend een parcours te lopen. Dit parcours bestaat uit verschillende oefeningen. Een keurmeester ontwerpt dit parcours uit 50 beschreven oefeningen, en ieder parcours wat gelopen wordt is dus weer anders. Bij het behalen van minimaal 70 punten (van max. 100) heeft men een kwalificatie verdiend om te promoveren naar een hogere klasse.

Omdat je bij Rally-O door het lopen van proeven kunt kijken hoe ver je bent, en daarmee met het behalen van een minimaal aantal punten ook nog eens een kwalificatie kunt halen, gaan de combinaties die dat willen naar de proeven toe.
Jullie instructeurs zullen ook aanwezig zijn om jullie waar nodig met raad en daad bij te staan.
Publiek is welkom, houdt er echter wel rekening mee dat het publiek wat je meeneemt je NIET mag aanmoedigen tijdens het lopen!

De eerste proef waar "onze" mensen heengegaan zijn was die van 30 maart 2008 in Drogteropslagen (Drenthe).
We hadden zes kandidaten in de Novice A klasse, en één in de Novice B.
Vijf van hen hebben hun eerste kwalificatiepunt voor de Novice klasse binnengehaald, gefeliciteerd daarmee!
  
Van de voor Novice uit te reiken vijf prijzen, hebben zij er vier meegenomen, en wel voor A de eerste, tweede en vierde prijs, en voor B de eerste prijs. Niet slecht voor een eerste deelname!
 

Waar moet je hond aan voldoen?

Aan Rally-O evenementen kan worden deelgenomen door honden met en zonder stamboom.
De honden dienen te zijn voorzien van een identificatiechip.
Honden met gecoupeerde oren, geboren na 30 april 1989, en afkomstig uit een land waar een coupeerverbod geldt, dan wel in het buitenland zijn geboren na 1 oktober 1990, zijn van deelname uitgesloten. Honden met een gecoupeerde staart, geboren na 1 september 2001 zijn van deelname uitgesloten.
Loopse teven zijn uitgesloten van deelname.
Honden met bandages, hechtingen of ingetapete delen mogen niet deelnemen.
Honden moeten minimaal 6 maanden oud zijn.
Honden die een gecoupeerde staart hebben wegens een ongeval mogen meedoen mits er een dierenartsverklaring wordt overlegd en na toestemming van de coördinator.
 

Wat moet je meenemen?

Waterbak en eventueel voerbak voor je hond.
Ligkleed/bench, iets om je hond mee vast te leggen, eventueel voor in de auto als de locatie niet voldoende ruimte binnen heeft.
Vouwstoel voor jezelf, als je zeker van een zitplaats wil zijn.
De meeste locaties hebben wel koffie/thee en broodjes oid, maar neem zelf ook wat mee voor de zekerheid.
 

Waar moet je aan denken voor een proef?

Zorg ervoor dat je klaar bent om te starten als je voorganger loopt.
Aan de start verschijn je met je hond aan een halsband (vaste of obedience halsband, geen slippende band of ketting) en lijn (lang genoeg om hem goed door te kunnen laten hangen en geen jachtlijn. dus geen lijn en halsband uit één stuk).
Je hebt niets in je zakken (geen voertjes, bal, of sleutels bijvoorbeeld), haal je zakken voor je start dus even leeg.
Als je voorganger klaar is heeft de keurmeester nog even tijd nodig om het beoordelingsformulier af te ronden. Je loopt in die tijd naar het "start" bordje. Je mag starten met de hond zittend, liggend of staand naast je, achter de lijn van het "start" bordje, links ervan. Maak zodra je klaar bent oogcontact met de keurmeester. Hij/zij zal zeggen "bent u klaar?", na een bevestigend antwoord of knikje van jou zal de keurmeester zeggen: "u mag starten".
Vanaf dat moment loopt de tijd en mag je beginnen met je parcours. Je loopt het parcours helemaal zelfstandig, je mag dus geen vragen stellen aan de keurmeester onderweg. Wat je wel mag doen is, bij een oefening waarbij het moeilijk is om te zien of de hond écht zit of ligt naast je (en als je daaraan twijfelt), even vragend kijken of vragen aan de keurmeester of de hond goed zit/ligt. De keurmeester zal bevestigend knikken of het hoofd schudden.
Na het "finish" bordje mag je de hond belonen. Prettig is als je dit buiten de ring pas echt doet, omdat de volgende deelnemer natuurlijk zich ook al klaarmaakt in de ring op dat moment.
Als je een NQ (Not Qualified = niet gekwalificeerd) hebt doordat je bijvoorbeeld een oefening hebt overgeslagen of er een andere NQ situatie is geweest (plassen in de ring bijvoorbeeld) zal de keurmeester die je gekeurd heeft dit direct laten weten. Daarnaast is het mogelijk dat je een NQ krijgt omdat je niet de vereiste 70 punten hebt behaald. Ook dat hoor je zo snel mogelijk, maar meestal niet direct nadat je gelopen hebt.

De belangrijkste regels voor Rally-O zijn hier ook bijgevoegd. Lees deze goed door, dan voorkom je puntaftrek die aan de geleider te wijten is.

Aan het eind van de dag (als de parcoursen gelopen zijn) is de prijsuitreiking. De beste vier deelnemers uit iedere klasse krijgen een rozet (mits ze alle parcoursen minimaal 70 punten hebben gehaald), en iedereen die een kwalificatie heeft (minimaal één parcours waarvoor je 70 punten hebt) krijgt een erelintje.
De kleur van de rozetten staat voor de prijs, blauw is de eerste plaats, rood de tweede, geel de derde en wit de vierde (tip: het gaat van donker naar licht). Iedereen die meedoet krijgt een certificaat. De uitslagen worden ook gepubliceerd op www.rally-O.nl, en ook de stand t.a.v. de behaalde kwalificaties wordt daar geplaatst.