Rasechte rottweiler minder agressief

Uitgegeven: 24 oktober 2007 15:52
Laatst gewijzigd: 24 oktober 2007 17:08

WAGENINGEN - Rottweilers met stamboom zijn minder agressief dan hun niet-raszuivere soortgenoten. Ook vertonen de rasechte rottweilers minder angstgedrag.

ANP Dat blijkt uit een onderzoek van twee dierwetenschappers van de Wageningen Universiteit.

Analyse

Gedragsbioloog Joanne van der Borg en epidemioloog Lisette Graat analyseerden de gegevens van 822 honden uit de totale populatie van ongeveer 14.000 rottweilers in Nederland.

Rottweilers zijn in Nederland niet verboden, in tegenstelling tot pittbulls.

Gedrag-test

In 2001 is in Nederland de zogenoemde Maatschappelijk Aanvaardbaar Gedrag-test ingevoerd voor potentieel agressieve honden. Plaatsing van de rottweilers op de lijst van verboden hondenrassen kon worden voorkomen door te bewijzen dat de honden voor zo'n test konden slagen.

Pups van ouders die beide voor de test zijn geslaagd krijgen sindsdien een stamboom. Op dit moment is ongeveer de helft van alle rottweilers in Nederland rasecht, aldus de onderzoekers.

Vreemden

Uit het onderzoek blijkt dat ruim 7 procent van de rasechte rottweilers agressief is tegen vreemden. Bij de niet-raszuivere honden vertoont ruim 16 procent zulk gedrag. De dieren zonder stamboom zijn ook agressiever tegen andere honden, schrikken meer van geluiden en zijn banger voor vreemden.

De wetenschappers stellen dat hun onderzoek bewijst dat de gedragstest zinvol is. Aangenomen kan namelijk worden, dat pups van twee geslaagde ouders zelf ook geen overmatig agressief of angstig gedrag zullen vertonen.
  

(c) ANP