Dé plaats waar u moet zijn met en voor uw hond!


“Vrijheid blijheid” was vroeger vaak het motto waaronder honden in vroegere jaren werden gehouden.

Honden die niet moesten werken voor de kost als jacht, drijf of bewakingshond, werden s’ochtends buiten gezet, scharrelden de hele dag vrolijk op het erf of in de omgeving rond en kwamen s’avonds weer binnen om te eten en te slapen.
Tegenwoordig leeft de hond echter midden in het gezin, en inmiddels is het ook algemeen geaccepteerd dat zo’n hond toch wel aan de minimale omgangs- en gehoorzaamheidseisen moet voldoen.
Wil een hond in de ingewikkelde, moderne samenleving geaccepteerd worden en - nog beter - daarin ook gewaardeerd worden, dan moet hij aan die samenleving aangepast gedrag vertonen.
Gelukkig zien steeds meer hondenbezitters in dat het opvoeden van en werken met een hond niet automatisch betekent dat een hond zielig en slaafs is, zoals men in vroegere jaren nog wel eens geneigd was te denken doordat de hond met de staart tussen de benen in een gedrukte houding met de baas meeliep, angstig omhoog kijkend om vooral de volgende uitbarsting - met bijbehorende correctie - te kunnen voorzien of voorkomen!
Dat is vooral te danken aan de nieuwe opvoedings- en trainingsmethoden die vooral uitgaan van het stimuleren en belonen van gewenst gedrag boven het bestraffen van ongewenst gedrag.
Honden die volgens de moderne methoden zijn opgevoed, lopen kwispelend mee en kijken ook omhoog naar de baas, maar dan om er als de kippen bij te zijn als de baas aangeeft dat er iets gebeuren moet.

(bron cursus “Algemene Vorming” Nederlandse Vereniging voor Instructeurs in Honden Opvoeding en Opleiding O&O)


Onze filosofie