Omstreden handelaar mag geen honden meer verkopen

Uitgegeven: 24 mei 2007 15:15
Laatst gewijzigd: 24 mei 2007 15:15

ALKMAAR - Handelaar John Entius uit Medemblik en zijn bedrijf Pet's Joy & Animal Care mogen vijf jaar lang geen honden meer verkopen op straffe van een dwangsom van 5000 euro voor elke keer dat dit wel gebeurt. Dit besliste de rechtbank in Alkmaar donderdag in een door de Dierenbescherming aangespannen zaak.
Inertia Stock

Volgens de rechtbank heeft Entius onvoldoende oog voor het dierenwelzijn en handelt hij in strijd met de Gezondheids- en Welzijnswet voor Dieren. Entius verkoopt pups die niet ouder zijn dan zeven weken en te vroeg bij de moeder worden weggehaald, aldus de rechtbank. Daarnaast komen besmettingen met het parvo-virus en andere infectieziekten vaker voor bij de pups van Entius, dan bij jonge hondjes van een bonafide fokker of handelaar.

 

Maatregelen

Volgens de rechtbank is het niet aannemelijk dat de dierenhandelaar voldoende maatregelen heeft genomen om de besmettingen met het parvo-virus te beperken. "Bovendien geeft het geen pas kennelijk zieke dieren ter verkoop aan te bieden", aldus de rechtbank.

Een deel van de hondjes van Entius komt uit het Oostblok, terwijl hij op de hoogte is van de erbarmelijke omstandigheden waaronder die pups ter wereld komen en waaronder zij worden getransporteerd naar andere landen, zo stelt de rechtbank.

(c) ANP

Zie ook het artikel van Rechtspraak.nl