Illegale hondenhandel (Tros Radar 06-03-2006)

Een rashond kopen bij een erkende fokker is een dure aanschaf. Op internet en in de krant worden echter ook rashonden aangeboden voor weinig geld. Dan krijg je wel een hond zonder stamboom. De herkomst van dergelijke honden is onbekend.

Bij de dierenbescherming komen veel klachten binnen over deze honden. Veelal van mensen die al gezwicht zijn voor een pup uit dit circuit en die pas na de aanschaf van deze 'goedkope' pup beseffen, dat goedkoop duurkoop was.

Het gaat vaak om populaire zogenaamde rashonden. De populariteit van een hond heeft ook zijn negatieve kanten: veel 'fokkers' (vermeerderaars is een betere aanduiding) zijn op deze rassen gedoken omdat er geld te verdienen valt.

Met rashonden mogen maar een beperkt aantal nesten per teefje gefokt worden en alle fokdieren dienen onderzocht te worden op erfelijke gebreken.

De malafide fokkers produceren pups of verhandelen deze zonder een cent uit te geven aan onderzoek. De honden die via deze circuits worden aangeboden, worden maar al te vaak als rashond verkocht, terwijl de pups vrijwel nooit beschikken over een stamboom. Daarmee zijn het dus stamboomloze honden. Kortweg gezegd: bastaard hondjes.

Deze fokkers mogen deze honden dus eigenlijk niet eens aanduiden als 'rashond' want dat zijn het niet. Er is sprake van bewuste misleiding van potentiŽle pupkopers! De fokdieren zijn veelal niet gechipt en van controle op ouderdieren is dan ook geen sprake. Pups zonder stamboom zijn per definitie bastaardhondjes.

Uit onderzoek van Radar in samenwerking met de dierenbescherming blijkt dat veel van deze honden afkomstig zijn uit het voormalig Oostblok. Het fokken van honden is voor veel mensen in deze landen een primaire inkomstenbron. De omstandigheden waaronder de puppies ter wereld komen zijn vaak erbarmelijk. Er wordt gesjoemeld met geboortedata, inentingen, chips en stambomen. De ongereguleerde broodfok leidt tot inteelt, dodelijke infectieziekten en slecht gesocialiseerde honden.

Het verhandelen van honden is ook voor Nederlandse handelaren een lucratieve bezigheid. Een labrador bijvoorbeeld die in Nederland bij een erkende fokker zo'n 800 euro kost, kan op de markt in Hongarije aangeschaft worden voor circa 70 euro. Tel uit je winst. Dat de hond per definitie de verliezer is maakt niet uit.

Mensen die belangstelling hebben voor een rashond, doen er goed aan contact op te nemen met een rasvereniging. Deze verenigingen geven veel informatie, met name op het gebied van gezondheid.

Bron: http://www.trosradar.nl

Direct naar Illegale Hondenhandel